ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

1Καλέστε μας στο 210 52 44 000.
2Στείλτε μας email στο e@tlg.gr.
3Στείλτε μας επιστολή στη διεύθυνσή μας

Διεύθυνση: ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ Γενικοί Αντιπρόσωποι – Εισαγωγείς | Λ. ΑΘηνών 50 & Σ.Πάτση 8, Αθήνα, 10441,  Φαξ: 210 52 21 261

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

24ΩΡΕΣ / 7 ΗΜΕΡΕΣ

Αυτόνομα Φ/Β συστήματα

Ενεργειακή αυτονομία σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους με χρήση ηλιακής ενέργειας.

systems

 

 

Τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα εγκαθίστανται σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ ή εκεί που η διασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται οικονομικά ασύμφορη.

Εξοχικές κατοικίες με περιστασιακή χρήση (χειμερινοί - καλοκαιρινοί μήνες), απομακρυσμένες αγροτικές εγκαταστάσεις, διαφημιστικές πινακίδες και τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί αποτελούν ένα μικρό μέρος του πεδίου εφαρμογής αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Επίσης, τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα μπορούν να τροφοδοτήσουν κρίσιμα φορτία (ψυγεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές – server, συναγερμό, κυκλώματα CCTV) σε μια εγκατάσταση σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθεί η εγκατάσταση ενός δαπανηρού συστήματος γεννήτριας πετρελαίου.

Ο βασικός εξοπλισμός ενός αυτονόμου Φ/Β συστήματος αποτελείται:

Solar Power SystemsΤα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια με την μορφή συνεχούς τάσης (DC). Η απόδοσή τους επηρεάζεται άμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία, τον προσανατολισμό και την κλίση ως προς το οριζόντιο επίπεδο. Ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και την εποχή του χρόνου μπορεί εύκολα να υπολογιστεί η ηλεκτρική ενέργεια που μπορούν να προσφέρουν στο υπόλοιπο σύστημα.
controllerΟ ρυθμιστής φόρτισης αναλαμβάνει το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και το διαχειρίζεται ανάλογα, έτσι ώστε να φορτίσει αποτελεσματικά τη συστοιχία των συσσωρευτών και να διαφυλάξει τον χρόνο ζωής τους. Ανάλογα με τον τύπο και την τάση (12 - 24 - 48 Volt) των συσσωρευτών αυξομειώνει την τάση - ρεύμα φόρτισης, έτσι ώστε να διατηρεί την κατάσταση των συσσωρευτών στην βέλτιστη δυνατή και να επιτυγχάνεται ομαλή φόρτιση. Με το τρόπο αυτό εξασφαλίζεται μεγάλος χρόνος ζωής των συσσωρευτών. Επίσης, οι περισσότεροι ρυθμιστές της αγοράς διαθέτουν οθόνη LCD, με τα δεδομένα παραγωγής από τα Φ/Β πλαίσια και την κατάσταση φόρτισης των συσσωρευτών (τάση, εναπομένουσα ηλεκτρική ενέργεια).
solar chargerΟι συσσωρευτές αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο του εξοπλισμού των αυτόνομων Φ/Β συστημάτων. Σκοπός των συσσωρευτών είναι η αποθήκευση ενέργειας. Κατά την διάρκεια της ημέρας αποθηκεύουν το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα Φ/Β πλαίσια έτσι ώστε τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια να είναι διαθέσιμη από τον χρήστη. Κρίσιμο μέγεθος για την επιλογή των συσσωρευτών είναι οι μέρες αυτονομίας που θα πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές καταναλώσεις χωρίς φόρτιση από τα Φ/Β πλαισια. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ποσοστό εκφόρτισης (εξάντλησης) των συσσωρευτών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την διάρκεια ζωής τους.
inverterΟ μετατροπέας αναλαμβάνει να μετατρέψει το συνεχές ρεύμα (DC) από την συστοιχία των συσσωρευτών και να το μετατρέψει σε εναλλασσόμενο (AC). Το εναλλασσόμενο ρεύμα που παρέχει ο μετατροπέας έχει τα ίδια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (τάση, συχνότητα) με αυτό του δικτύου ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό οι υπάρχουσες οικιακές συσκευές κατανάλωσης λειτουργούν απρόσκοπτα.

 

Βασικά πλεονεκτήματα των Αυτόνομων Φ/Β συστημάτων είναι:

  • η αθόρυβη λειτουργία,
  • η απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων απομακρυσμένων περιοχών,
  • η δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες,
  • ελάχιστη συντήρηση,
  • η ανεξάντλητη πηγή ενέργειας του Ήλιου.
Κορυφή