Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MITSUBISHI ELECTRIC

Η ιστορία της Mitsubishi Electric είναι η ιστορία της ανάπτυξης της σύγχρονης Ιαπωνίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1921, όταν η Mitsubishi Shipbuilding Co. (τώρα Mitsubishi Heavy Industries, Ltd.) διέσχισε εργοστάσιο στο Kobe της Ιαπωνίας, το οποίο δημιούργησε ηλεκτρικούς κινητήρες για πλοία με ωκεανό σε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Mitsubishi Electric Corporation.

Την ίδια χρονιά, η νέα εταιρεία εισήλθε στον τομέα των καταναλωτών κατασκευάζοντας και διαθέτοντας στο εμπόριο έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα, ο οποίος έγινε προϊόν επιτυχίας. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας η εταιρεία πέτυχε να προσγειωθεί σημαντικές συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και μία για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού σιδηροδρομικού υποσταθμού.

Στη δεκαετία του 1930 η Mitsubishi Electric ξεκίνησε την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων καθώς και την παραγωγή εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία εξακολούθησε να αναπτύσσεται και να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και μέχρι το 1960 αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο καινοτόμους διαφοροποιημένους κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η εταιρεία έστρεψε την προσοχή της και στις περιβαλλοντικά συνειδητές μεθόδους κατασκευής – αρκετά χρόνια πριν η περιβαλλοντική ανησυχία γίνει σοβαρό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, η εταιρεία ξεκίνησε να επεκτείνει την εμβέλεια της στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπολογιστών, προηγμένων συστημάτων κλιματισμού, ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, δορυφόρων με φωτοβολταϊκή τεχνολογία και παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Από το 1980 έως σήμερα, ο ρυθμός με τον οποίο η Mitsubishi Electric εισήγαγε και εξευγενισμένα τεχνολογίες και προϊόντα που ωφελήθηκαν από την κοινωνία, τη βιομηχανία και τα άτομα δεν ήταν παρά εκπληκτική. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν την πρώτη μεγάλη οθόνη LED για αθλητικές αρένες παγκοσμίως, την μεγαλύτερη τηλεοπτική οθόνη CRT στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, την πρώτη σπειροειδής κυλιόμενη σκάλα στον κόσμο, τους ταχύτερους ανελκυστήρες στον κόσμο, την τεχνολογία κεραίας πίσω από την πρώτη εμπορική υπηρεσία Internet στον κόσμο , και πολλα ΑΚΟΜΑ.

Σήμερα, η Mitsubishi Electric είναι ένας παγκόσμιος κολοσσός με δραστηριότητες σε 40 χώρες, περισσότερους από 120.000 υπαλλήλους και ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις άνω των US $ 39 δισεκατομμυρίων. (Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2014).

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ

Ένας φιλόδοξος νεαρός άνδρας με το όνομα Yataro Iwasaki ξεκίνησε την πρώτη εταιρεία Mitsubishi – μια ναυτιλιακή εταιρεία – το 1870. Η Ιαπωνία είχε μόλις βγει από αιώνες φεουδαρχικής απομόνωσης και αγωνιζόταν για να καλύψει τη διαφορά τη δύση.

Η επιχείρηση του Yataro αναπτύχθηκε γρήγορα και διαφοροποιήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα μεταποίησης και εμπορίου. Ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε τέλος στο Mitsubishi ως ολοκληρωμένη οργάνωση. Ωστόσο, ανεξάρτητες εταιρείες που εντοπίζουν τις ρίζες τους στην παλιά Mitsubishi δραστηριοποιούνται σήμερα σε σχεδόν όλους τους τομείς της βιομηχανίας.

Ο Yataro Iwasaki ήταν από την πόλη Kochi στο νησί Shikoku, το οποίο ήταν το σπίτι της ισχυρής φυλής Tosa. Εργάστηκε για τη φυλή και διακρίθηκε για τη διαχείριση των συναλλαγών της στην Οσάκα. Το 1870 ίδρυσε τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία, Tsukumo Shokai, με τρία ατμόπλοια ναυλωμένα από τη φυλή. Αυτή ήταν η αρχή του Mitsubishi.

 

Iwasaki Yataro

(1835-1885)